torsdag 15 januari 2009

Sjuk.


Nu är jag snart frisk. Inget halsont.
I torsdags eftermiddag fick jag väldigt ont i nacken, och upp i kinden mot örat. Jag kunde knappt gapa och hade väldigt ont i halsen. jag lyckades få i mig lite mat.
Mamma ringde sjukvårds upplysningen för hon var orolig för att jag hade fått hjärnhinne inflamation. Damen i telefonen ville prata lite med mig. Hon frågade om jag kunde kolla på min navel. No problem. Super enkelt. Inget fel på min hjärna. jag blev tillsagd att dricka kallt, suga på isbitar och det bästa var att äta glass (!)
Dagen efter tog pappa med mig till vårdcentralen, för att kolla...vad det var så vi visste säkert eller något. Jag var jätte trött och hade jätte ont när vi skulle åka. Pappa frågade om han skulle bära mig, men jag går helst själv. Sen satt vi i vänt rummet i tio minuter kanske. Min syrra skulle gå på undersökning före mig, men vi fick gå in samtidigt.
Stolarna hade inga sköna nack stöd. Sen kollade sköterskan, eller vad det nu var, mig i öronen (ingenting) och i halsen. Det var en halsböld. Den tryckte så att jag inte kunde gapa.
Skulle syrran ta blodprov, och de skulle ta prov i halsen på mig med tops. Vi fick vänta lite till.
Det var obehagligt, men gick bra. sen skulle vi tillbaks till väntrummet igen. Jag somnade på en soffa ett tag, så jag vet inte hur länge vi satt där. Men sen väckte pappa mig, och vi gick in till sköterskan igen. Hon gav pappa ett kuvert som jag sen läste att det stod "Öron, akut" på. Hon rekomenderade att vi skulle köra in till ÖHN kliniken (Öron, näsa, hals.) i lund, så skulle de ta in oss direkt.
Pappa pratade med någon i en disk, och sen gick vi in i ett väntrum med barna pogram på teve.
I väntrummet fanns det en tjej som var runt 5, en liten bebis och en lite äldre bebis och en kille runt 3. Plus föräldrar och en farmor/mormor. Det verkade inte som om vi skulle komma in direkt. Klockan var kanske halv 11, och några hade suttit där sen nio. jag som och vaknade till då och då av bebis gnäll, teve och disskuterande mammor. Kanske kvart över tolv, halv ett, så fick den lilla flickan komma in. Hon komm snabbt tillbaks. Strax efter så kom nån sjuksköterska och frågade om jag hade fått en ipren eller något, och hur ont jag hade.(svar: Väldigt ont, ingen värktablett) Jag fick en alvedon.
Sen, äntligen fick jag komma in till doktorn. Jag tror att han hette Nicklas. Han gkorde först lite samma sak som på vårdcentralen, kollade i halsen, med en spegel också. Sen skulle han också stoppa tops i halsen på mig. Jag höll på att spy på honom (tur att jag inte gjorde det.)
Sen sa han att han ville se vad som fanns i bölden. Så han sa att han skulle bedöva med sprej som smakade banan (fusk banan sa sköterskan) det smakade först banan, helt okej, sen blev det stark och konstigt och sen kändes halsen tjock.
Efter några minuter så tog han fram en nål och sa åt min att blunda och gapa så stort jag kunde.
Jag kände att det petade till lite. Sen var det över och jag kunde åka hem. Jag gick direkt i säng och sov. Mamma kom upp med coca cola och två penecilin tabletter som jag skulle ta. Vi skulle nog ha väntat lite för halsen var bedövad. Jag spydde upp det igen. Vi försökte med bara vatten sen.

Jag skulle på återbesök dagen efter. Vi fick inte vänta lika länge, bara en halv timme. Det var ett annat väntrum (inget barnpogram, nyhetsmorgon på tv4.) Det var en annan doktor och en annan sköterska också. kommer inte ihåg vad han hette. Han kollade mig i halsen med en spegel, och sa att han ville se om det kom ut något från den, något var. Han bedövade först med banan sprejet (ett mönster börjar synas här, va?) sen bedövade han med spruta. det var det värsta. han stack och stack och stack. Sen tog han en liten kniv och jag blundade hårt. det kändes inget. Sen spottade jag en massa slem. Sen åkte vi hem igen. Han hade sagt att jag skulle få vara hemma minst en vecka.
Jag kunde knappt prata och viskade bara. Mamma matade mig med gröt och yohgurt, och saft med is, vatten med is, apelsinjuice med nypnsoppa och is. Hela helgen var jag dålig, men blev bättre. Jag kunde inte tugga. Så jag drack, och läste, helatiden. på natten också. Sova, läsa, dricka.
Sen var jag hemma på måndagen, på tisdagen kom en kompis hem till mig. Det kände som om jag varit sjuk i en månad. I onsdags kunde jag tugga hyggligt och idag år jag köttbullar med potatis och ska till skolan imorgon! Jippieeeeeeee!